Avantajele si principiile medierii

Avantajele medierii

• Rapiditatea rezolvării disputei (De cele mai multe ori o solutie acceptabila pentru ambele parti  se poate gasi inca din primele sedinte de mediere. Chiar daca sunt necesare mai multe sedinte, termenul de finalizare a procedurii este incomparabil mai mic decat cel necesar desfasurarii unui proces).
• Solutie acceptata de ambele parti prin implicarea activă şi nemijlocită a părţilor  (Spre deosebire de un proces, in care sentinta finala, impusa de o a treia parte, de cele mai multe ori nemultumeste una din parti, solutia gasita prin mediere si consfintita apoi printr-o  sentinta satisface ambele parti, fiind astfel implicate în mod activ şi nemijlocit părţile)

• Procedura mai putin costisitoare decat un proces in instanţă
• Şedinta de mediere poate fi programata in functie de timpul si programul partilor ( Spre deosebire de un proces in instanta, unde trebuie sa va prezentati la termenele stabilite de judecator (de regula la intervale de luni de zile), mediatorul va poate programa la ore si zile convenabile pentru toate părtile).
• Discretia si confidentialitatea medierii (Toate discutiile se poarta in biroul mediatorului, discret, doar in prezenta partilor implicate si eventual a avocatilor acestora. Mediatorul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea medierii).
• Mentinerea reputatiei si imaginii proprii, prin evitarea unui proces public  şi asigurarea unui cadru privat de discuţii( Intr-un proces public, intrebarile judecatorului si raspunsurile partilor sunt ascultate de audienta, uneori acestea putand afecta imaginea partilor. In cazul medierii, toate discutiile se poarta doar in biroul mediatorului).
• Faciliteaza restabilirea bunelor relaţii între părţi;
• Partile pot fi asistate sau ajutate in negociere si de alte persoane inclusiv avocati ( chiar dacă prezența avocaților în desfășurarea procedurii de mediere nu este obligatorie, rolul avocaților este însă unul foarte important, ei informând clienții asupra procedurii de mediere, putându-i ajuta în alegerea mediatorului, asistându-i la mediere, ajutând la redactarea înțelegerii rezultată din mediere).
• Șanse mai mari ca părțile să ajungă la o înțelegere;
• Prin mediere se reduce numărul cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, organelor de urmărire și cercetare penală;
• Imbunătățirea actului de justiție prin degrevarea instanțelor de numeroase cauze și posibilitatea de concentrare asupra cauzelor de o complexitate mai mare;
• Părțile pot apela la mediere atât anterior cât și ulterior declanșării unui conflict în instanță, la organele de cercetare sau urmărire penală în cauzele în care împăcarea părților este posibilă prin lege, atât din proprie inițiativă, cât și la sugestia acestor organe sau instanțe;
• In cazul în care conflictul a fost soluționat pe calea medierii, instanțele sau organele de cercetare penală vor lua act de această voință a părților, pronunțând o soluție corespunzătoare cu dorința acestora;
• Mediatorul nu decide cu privire la cine are dreptate, nu judecă ce s-a întamplat și nu caută vinovați. El ajută participanții să discute deschis problemele și să-și identifice soluții durabile. În final, mediatorul va ajuta părțile să scrie înțelegerea la care acestea au ajuns;

 

Principiile medierii

Voluntară - partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat. Partile se pot retrage oricand din procesul de mediere, nefiind obligate să aleagă medierea.

Auto-determinarea părţilor – înţelegerea aparţine părţilor, acestea având dreptul să recurgă la mediere în mod voluntar, având libertatea să-şi aleagă mediatorul, şi să stabilească împreună cu acesta limitele conflictului dedus medierii precum şi conţinutul acordului.

Acceptul în cunoştinţă de cauză - partile au dreptul sa fie informate cu privire la procesul de mediere inainte de a accepta participarea la mediere sau termenii acordului rezultat

Neutralitate şi imparţialitate - partile au dreptul la un proces de mediere corect, fara partinire. Mediatorul nu poate fi partinitor fata de parti si conduce procesul echidistant. Mediatorul nu poate avea legatura cu partile sau cu subiectul disputei, nu se poate afla in conflict de interese fata de parti referitor la relatie si subiectul disputei.

Confidenţialitate - se garanteaza confidentialitatea informatiilor primite de mediator de la partile in disputa.

Informarea prealabilă asupra procedurii - Informarea gratuita privind medierea pentru a intelege scopul si efectele acesteia este o etapa in care puteti obtine informatiile necesare ce privesc concret litigiul dumneavoastra.
Pentru parcurgerea acestei etape de informare privind procedura si avatajele medierii, Biroul Mediator Popovici Alexandra nu percepe onorariu.

In cazul in care doriti sa apelatia la mediere in judetul Valcea, va stam la dispozitie.